A fogamzásgátló tabletták depressziót okoznak

Bár a többség elégedett a tablettájával, a nők 4-10 százaléka panaszkodik arról, hogy a bogyók bizony okoznak kellemetlen hangulatingadozást

. És úgy tűnik, aki nem panaszkodik, annak se jó igazán. Azok a nők, akik hormonális fogamzásgátlókat szednek, társaiknál hajlamosabbak a depresszióra, gyakrabban fáradtak és mutatnak neurotikus vagy kényszeres tüneteket, gyakrabban szenvednek szexuális zavaroktól, gyakrabban dühöngenek, és a menstruációs tüneteik is kellemetlenebbek. Legalábbis ezt állapították meg amerikai orvosok az elmúlt évek nagy kutatásainak áttekintése nyomán. A miért viszont nem volt egyértelmű.

Leginkább az foglalkoztatta a tudósokat, hogy vajon a tabletta hatóanyaga, a kívülről bejuttatott hormonok okozzák-e ezeket a hatásokat, vagy maga a fogamzásgátlás ténye - a kutatások szerint az utóbbi. Ezek a tünetek ugyanis nem függtek össze a tabletták hormonszintjével: aki fogamzásgátlót szedett annál valószínűbben megjelentek a tünetek, mint annál, aki nem. Így volt ez annak ellenére, hogy más vizsgálatokból látszik, hogy a bogyók szedése az agyban is mérhető változásokat okoz, pontosabban számos agyterületen csökken az érzelmekre való reakció képessége.

A miért persze így sem egyértelmű, ahogy nem tudjuk azt sem, hogy a nem hormonális fogamzásgátlók is ugyanezt teszik-e a nőkkel. Jelenleg csak annyi biztos, hogy a tablettaszedés a legtöbb nő lelkiállapotára van valamilyen hatással, és az a hatás nem jó.

SD

Kapcsolódó cikkek

A kosár üres


www.ganodex.huwww.vitalkid.huwww.annavit.hu • www.lentinex.hu

©2023 Vitalprof - természetes egészség
Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok