Méregtelenítés természetesen

A méregtelenítés természetes folyamat, mely során semlegesítjük és felszámoljuk az étrenddel bevitt vagy környezetből származó méreganyagokat szervezetünkben. Ez számos zöldség segítségével is lehetséges.


A méregtelenítés igen fontos, hiszen a környezetből vagy ételeinkből szervezetünkbe jutott méreganyagokat el kell távolítani. Egyes élelmiszerek támogathatják vagy felgyorsíthatják a méregtelenítés folyamatát, vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak, rostok és egyéb szükséges tápanyagok segítségével.
Amennyiben szeretnénk a méregtelenítés szempontjából is helyes étrendet összeállítani, tegyünk próbát a méregtelenítő ételekkel. Azt is meg fogjuk látni, hogyan iktassuk be étrendünkbe az alábbi 20 méregtelenítő gyümölcsöt, zöldséget.

1. Gránátalma
Adjunk magunknak egy kiadós antioxidáns-dózist! A gránátalma tele van antocianinokkal, mely mély, vörös színt kölcsönöz a magoknak. Az antocianinok a DNS-károsodás és gyulladás ellen is védhetnek – csökkentik a szívbetegség, az allergia, a rák és a diabétesz kockázatát. Kutatások előzetes eredménye szerint a bőr öregedését is lassítják.
Az édes-savanykás magvakat salátához adhatjuk, de a reggeli műzlihez is hozzákeverhetjük. Ropogtatnivalóként is ehetjük két főétkezés között. Nem édes gránátalmalét vízbe keverve kiváló innivalót kapunk. De egyre vigyázzunk: túl nagy mennyiségű gránátalmalé fogyasztásánál megvan a lehetősége annak, hogy befolyásolja bizonyos gyógyszereink hatékonyságát.

2. Rukkola
A mediterrán konyha jellegzetes zöldsége! Méregtelenítő zöldség is egyben. Olyan méregtelenítő összetevőket tartalmaz, mint amilyen a szulforafán és az indol-3-karbinol. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, tartalmaz K-vitamint, C-vitamint, magnéziumot, folsavat, valamint luteint és zeaxantint is, melyek a korral járó makula-degeneráció és a szürkehályog ellen is védelmet nyújtanak.
Salátához a rukkola kiváló, de a szendvics tetejére is. Tésztában a bazsalikom remek helyettesítője lehet. A bébi rukkola íze egyébként enyhébb.

3. Fokhagyma
Nagy kedvenc a méregtelenítésben, sokan szeretik. Kéntartalmú vegyületek vannak benne, melyek harcolnak az ártalmas baktériumok és gombák ellen a belekben – a szervezet képességét a méregtelenítésre úgy fokozza, hogy növeli a glutation termelést, mely bizonyos mérgek eltüntetésében működik közre. Ezek a vegyületek – melyek neve allicin -, allil-szulfiddá bomlanak, melyek megvédenek a szívbetegségekkel, bizonyos rákfajtákkal, valamint az arthritisszel (ízületi gyulladás) és a cukorbetegséggel szemben.

A jótékony vegyületek akkor szabadulnak fel leginkább, ha összetörjük vagy felvágjuk a fokhagymát. Saláta öntethez adva finom, vagy készíthetünk keveréket fehér babbal, csicseriborsóval, olívaolajjal és citromlével is.

4. Alga, hínár, moszat
Sok ázsiai országban az étrend része a vörös moszat vagy a pálmaalga, a nori, a wakame, az agar – nem ok nélkül népszerűek. Olyan ásványi anyagok vannak bennük, mint pl. a jód, mely segíti a pajzsmirigy hormonok termelődését, segít az anyagcsere-szabályozásban, kalciummal, magnéziummal és káliummal lát el. Magas ásványi anyag-tartalma segít a szervezetből eltávolítani a méreganyagokat. Bizonyos algák, így az arame vagy a hiziki rengeteg oldható rostot tartalmaznak, melyek szintén elősegítik a méregtelenítést.
Népszerűvé vált a hínár tészta, mivel gluténmentes és alig van benne kalória. A vágott vörös pálmaalga salátához és szendvicshez is adható, rizs- vagy quinoa tálak kiegészítője is lehet. A nori vékony csíkokra vágható,szintén salátához, rizshez keverhető, vagy levesbe tehető. Próbáljuk ki a wakame-t és a hínárt is, amely levesekhez finom. Az arame-t áztatni, szárítani is lehet, nyersen is használható. Ezek a hasznos méregtelenítő zöldségek ízfokozók és sóhelyettesítők is lehetnek.

5. Citrom
Ki ne ismerné? Ez egyik legerősebb méregtelenítő gyümölcs, rengeteg C-vitaminnal. Ismert, hogy visszaállítja szervezetünkben a lúgos-savas egyensúlyt, mely segítségével hatékonyabban távolítjuk el az étrendből származó és környezeti méreganyagokat.
Számos felhasználása ismert. Minden nap fogyaszthatjuk akár vízhez adva is, hogy kissé limonádészerű folyadékot kapjunk. Reggel ez legyen az első, amit iszunk: negyed citrom egy pohár vízhez öntve. Lúgosítja a szervezetet és segíti az emésztést. Ecet helyett a salátát is ízesíthetjük citromlével! Karikákra vágva gyakorlatilag bármilyen ételhez adhatjuk.

6. Alma
Egyszerű és nagyszerű megoldás a méregtelenítéshez. Sok oldhatatlan és oldható rost van benne – a pektin -, amely felszívja a méreganyagokat és eltávolítja a belekből. Alacsony glikémiás indexű gyümölcs, vagyis a lassan szívódik fel és lassan emeli a vércukrot, valamint az inzulinszintet. Az almában levő sav segít nekünk megszabadulni az ösztrogénszerű kémiai anyagoktól és nehézfémektől.
Az alma ehető magában, salátában, uzsonnának kiváló; édesítés nélküli szószként desszertnek is remek. Zabkásával és különféle magvakkal – lenmag, fahéj, mandula, bogyós gyümölcsök – kiválóan tápláló műzli készíthető belőle.

7. Káposzta
Kedvező árú és nagyon hatékony méregtelenítő zöldség. Igazi tisztító: glükozinolátokat, kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, melyek izotiocianátokká és indolokká alakulnak. Előbbiek megvédenek a rákkal szemben, megszüntetik a potenciálisan rákkeltő anyagokat a szervezetben. A káposzta K-vitamint és C-vitamint tartalmaz, és nagyon kevés kalóriát.
Mindanoználtal hasznosabb nyersen fogyasztani. Enyhén főzve, salátában vagy zöldséglé formában is jó.

8. Quinoa
5000 évvel ezelőtt, Dél-Amerikában kezdték termeszteni. Búza-és gluténmentes, ezért is nagyon népszerű méregtelenítő étel. Igazi „protein erőmű.” Fél csészényi főtt quinoa 3 gramm fehérjével lát el minket. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz és közel annyi fehérjével lát el, mint a hús. A vegetáriánusok számára igazi kincs. Alacsony a glikémiás indexe, azaz fokozatosan emeli a vércukor- és inzulinszintet. Lizin aminosavat is tartalmaz, amely azt jelenti, hogy a quinoára a szövet-helyreállításban is számíthatunk.
A gőzölt quinoa különösen jó. Próbáljunk tápanyagban gazdag és meleg reggelit készíteni belőle, adjuk salátához, vagy használjuk kuszkusz helyett.

9. Búzafű
A zöldséglé-bárokban népszerű. Nagyon hatásos méregtelenítő, klorofillal, aminosavval, vitaminokkal, ásványi anyagokkal valamint enzimekkel „tömve”.
Leginkább lé formájában isszák, így használja fel legkönnyebben a szervezet. Otthon is termeszthető ugyanakkor a búzafű, így magunk is készíthetünk belőle, amit szeretnénk.

10. Mandula
A szilva és a barack közeli rokona, ezért inkább gyümölcsnek tekinthetjük. Nagyon fontos méregtelenítő, mivel számos méregtelenítő kúra nem tartalmazza a tehéntejet, de a mandulatejet igen. Az egyik legfinomabb és legkönnyebben hozzáférhető növényi alapú alternatíva ez.
Otthon is elkészíthető, de bioboltokban és ma már számos élelmiszerboltban is kapható. E-vitaminban, rostokban gazdag, egyszeresen telítetlen zsírokban szintén. Magnéziumot, foszfort, kalciumot, vasat, folsavat és fitokemikáliákat is tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a krónikus betegségeket.
Számos módon fogyasztható, magában, műzlibe aprítva, zöldséges ételekhez vagy tésztákhoz adva, de süteményekhez is kiváló
.
11. Avokádó
A zsírszegény diéta-őrület közepette az avokádó szinte tiltott lett, pedig méregtelenítő gyümölcsként nagyon is hasznos. Magas a telítetlen zsír-tartalma, de nem gátolja az értékes Omega 3- és Omega 6 zsírsavak egyensúlyát sem étrendünkben.
A méregtelenítő étrend során is fontos a zsír, mivel elősegíti az epe kibocsátását az epehólyagból, lehetővé téve a méreganyagok távozását és az értékes vitaminok felszívódását – melyek az A-, D-, E- és K-vitamin. Az avokádó is tartalmaz folsavat, pantoténsavat és káliumot. Fél csészényi avokádó 8 gramm rosttal lát el bennünket.
Krémes állaga miatt több módon is használható, ráadásul sok dolgot helyettesíthet, így a tejet és a tejszínt is. Salátákba és mártásnak is kiváló.

12. Áfonya
Rostban és C-vitaminban igen gazdag. Alacsony a kalóriatartalma. Antioxidáns-tartalmát illetően is előkelő helyen áll a méregtelenítésben. Az antocianin antioxidánsok miatt kék színű, melyek a szabad gyökök káros hatásaitól védik a sejteket. Fokozzák ezen felül a glutation-termelést. Védenek a szürkehályog, glaukóma, a peptikus fekélyek, az allergiák, cukorbetegség, bizonyos rákfajták és az Alzheimer-kór ellen is – ráadásul lassítják az öregedést.
Nem nehéz rendszeresen enni az áfonyából, hiszen apró és finom. Smoothie-, reggeli műzli formájában nagyon jó, de bármikor lehet kéznél munka közben is egy kis tálban.

13. Gyömbér
Nélküle a méregtelenítő ételek listája nem lehet teljes. Természetes gyulladásgátló, enyhíti a hányingert, javítja az emésztést, elősegíti a méregtelenítést, mivel vegyületeinek köszönhetően hozzájárul, hogy az élelmiszerek gyorsabban áthaladjanak a beleken.
Pépesített répa- és gyömbér keverékével készíthető leves, de frissen reszelve salátaöntethez adhatjuk, vagy folyadék formában is fogyaszthatjuk a zöldséglevekhez hasonlóan.

14. Karfiol
Ne tévesszen meg semleges színe – a karfiol is jelentős méregtelenítő zöldség, magas fitokemikália- és glükozinolát-tartalma miatt. Ezek a belekben izotiocianátokká és indol-3 karbinol vegyületekké bomlanak, melyek szabályozzák a szervezet méregtelenítő enzimjeit és védenek a rák ellen.
Rostban és C-vitaminban is gazdag, és persze számos formában fogyasztható, keményítő-tartalmú méregtelenítő étel. Még pépesítve is remek, krumplipüré helyett…

15. Petrezselyem
Ez a mutatós konyhai fűszernövény sok-sok C-vitamint tartalmaz, de emellett klorofillt, béta-karotint, K-vitamint és folsavat, melyek mind szükségesek a szervezet méregtelenítéséhez. Emeli a glutation-szintet, mellyel gátolja a májműködési zavart és az inzulin-rezisztanciát.
Levesbe, salátába, tésztához is adhatjuk, de zöldség turmixot is készíthetünk belőle. Mutatós díszítéshez is, de persze megéri megenni.

16. Cékla
Kálium, folsav, rost és antioxidáns-gazdag, valamint tartalaz betaint, ami a tapasztalatok szerint csökkenti számos gyulladás markerének szintjét és véd a májkárosodás ellen. A betacianin, mely vöröses színét adja, sokban hozzájárul a zöldség egészségügyi előnyeihez. A gyulladáscsökkentő- és méregtelenítő folyamatokat a szervezetben az antioxidáns-tartalom is jelentős mértékben növeli. A céklában ráadásul kevés kalória van.
Nyersen is finom, szendvicsbe, salátába rakható, de turmixolható is, és zöldségléként fogyasztható. Almával és gyömbérrel bátran kombináljuk! K-vitamin, magnézium, kálium és vastartalma is jelentős.

17. Zöld tea
Talán nem újdonság, hogy hasznos a fogyasztása! Ha valaki kávé helyett inná, akkor is ajánlott: van benne koffein (15-40 mg/csésze), de tartalmaz epigallokatechin-3-gallátot is (EGCG), amely igen erős antioxidáns, amely védi a májat, megelőzi az LDL („rossz”) koleszterin oxidációját, és segít megelőzni a szívbetegségeket, valamint bizonyos rák típusok kialakulását.

18. Lenmag
Alfa-linolénsavat tartalmaz, valamint a szív egészségét őrző Omega 3-zsírsavat; javítja a szervezet inzulin-felhasználását is, a hormonét, mely megtisztítja a véráramot a cukortól. Oldható és oldhatatlan rost is van benne, mely támogatja a szervezet méregtelenítését a bélmozgás szabályszerűségének elősegítésével, így a felesleges méreganyagok könnyebben távoznak a testből. Mellesleg a lenmag kiváló magnán-forrás is.
Őrölt formában a lenmagot számos boltban beszerezhetjük (de darálhatjuk is). Salátába, joghurtba és egyéb ételekbe is szórható, vagy adhatjuk turmixokhoz is. Ha sós süteményt készítünk, nyugodtan adjunk hozzá lenmagot. Vízzel kombinálva használják levesek sűrítésére, de tojáshelyettesítőként is működik néhány süteményben.

19. Édeskömény
Édesgyökér ízű méregtelenítő zöldség, alacsony kalóriatartalommal (fél csésze nyers édeskömény mindössze 14 kalória). Jelentős folsav-, kálium és antioxidáns-forrás, anetolt tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást. Enyhén vízhajtó, ezért segíti a méreganyagok távozását a testből.
Az édeskömény gumót szeletelni lehet, almával, zellerrel, sárgarépával, körtével jól megy – de salátába rakva és lé formában is fogyasztható.
Magjait régóta használják felfúvódás, puffadás és székrekedés, sőt a rossz szájszag ellen is. Próbáljuk ki az édeskömény teát is, vagy rágjuk a magvakat a friss lehelet és a könnyebb emésztés érdekében.

20. Mandragóra
A mandragóra elsősorban a Földközi-tenger partvidékén és Kis-Ázsiában honos, de mivel ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógymódok, meghonosították a világ számos részén. Legendás afrodiziákum, már az ókorban használták. Ember formájú gyöktörzse miatt sokáig azt tartották róla, hogy veszélyes manó lakik benne, és különféle óvatos módszereket találtak ki a földből való kihúzására.
Nagy értékű gyógynövény. Levelével a sebeket gyógyították, némely keleti nép dohány helyett szívja. Altató hatású is. A középkorban a termékenység jelképe volt, és fájdalomcsillapítóként alkalmazták.
 

Kapcsolódó cikkek

A kosár üres






www.ganodex.huwww.vitalkid.huwww.annavit.hu • www.lentinex.hu

©2024 Vitalprof - természetes egészség
Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok