Csokoládé, bor és áfonya a 2-es típusú diabétesz ellen

Új vizsgálatok azt mutatják, hogy a flavonoidok, amelyek megtalálhatóak a csokoládéban, teában, áfonyában és borban segíthetnek a 2-es típusú diabétesz elleni védekezésben. A Londoni Kings College tudósainak kutatásai kimutatták azt, hogy magas bevitel ezekből az étrendi anyagokból összekapcsolható a csökkenő inzulin rezisztenciával

 és a javuló glükóz regulációval.

A 2-es típusú diabétesz – a leggyakoribb formája a cukorbetegségnek- oka a megnövekedett inzulin rezisztencia. Ez azt jelenti, hogy a szervezet képtelen az inzulint megfelelően használni, ami megemelkedett vércukor szintet eredményezhet.

A kutató team 1,997 női önkéntest vizsgált. Minden nő kitöltött egy étrend kérdőívet és ebből becsülték meg az önkéntesek teljes flavonoid és 6 flavonoid alcsoport- antocianin, flavanon, flavan-3-ols, polymeric flavanoid, a flavonol és a flavon - bevitelét. 

 

Az antocianinok és a flavon vegyületek csökkentik az inzulin rezisztenciát és a gyulladást 

A vizsgálat kimutatta, hogy azok a nők, akik nagy mennyiségű antocianin-t és flavon vegyületeket fogyasztottak - amelyek olyan ételekben találhatóak, mint az áfonya, ribizli, vörös szőlő, csokoládé és vörös bor- alacsonyabb inzulin rezisztenciát mutattak.

Továbbá a kutatás rávilágított arra, hogy akik a legtöbb antocianin-t fogyasztották, azoknál volt a legkisebb esély a krónikus gyulladás kialakulására- arra az állapotra, amely összefüggésben van a cukorbetegség, a szív- és keringési betegség, az elhízás és a rák kialakulásával.

Az eredményeket dr. Aedin Cassidy, a vizsgálatot vezető kutató így kommentálta:

„Megmutattuk azt, hogy az antocianinok- a vegyületek, amelyek felelősek az áfonya, a ribizli, a szeder és más gyümölcsök kék/vörös színéért- képesek javítani azt a működési utat, ahogyan a glükóz-t és az inzulin-t kezeljük és képesek csökkenteni a gyulladást, amik együtt rizikó faktorai a szív- és érrendszeri betegségeknek és a diabétesznek.

 

A csokoládé hozzáadása az egészséges táplálkozáshoz előnyökkel járhat

Amikor csokoládé fogyasztásról beszélünk, dr. Cassidy szerint minden a kis adagokról és a megfelelő csoki kiválasztásáról szól. Klinikai vizsgálatokban, amelyekben direkt erre a célra készített csokoládét fogyasztottak (50mg flavonoid tartalommal)- csökkenő vérnyomás értékeket és javuló véráramlást tapasztaltak, ami segített az artériákat rugalmasan és egészségesen tartani.

(forrás MNT)

Kapcsolódó cikkek

A kosár üres


www.ganodex.huwww.vitalkid.huwww.annavit.hu • www.lentinex.hu

©2024 Vitalprof - természetes egészség
Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok